Przepis na tartę orzechową 📖

Składniki:
- 200g mąki
- 100g masła
- 80g cukru
- 1 żółtko
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 200ml słodkiej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier i żółtko, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie rozdrobnij orzechy włoskie.
4. Wlej śmietanę do miseczki, dodaj jajka i miód, następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
6. Przełóż ciasto do formy do tarty, wylej na nie orzechy włoskie, a następnie polej całość mieszanką śmietanową.
7. Wstaw tartę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 30-35 minut, aż masa będzie ładnie zrumieniona.
8. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

kora orzechowa
babkę orzechową
bezę orzechową
mazurek z masą orzechową
ciasto z bezą orzechową