Przepis na udka faszerowane warzywami 📖

Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- ulubione przyprawy, np. oregano, tymianek, bazylia

Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania nadzienia. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.
2. Marchewki, paprykę i cukinię umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni i zeszklij na niej cebulę i czosnek.
4. Dodaj pokrojone warzywa i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Dopraw nadzienie ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem.
6. Ostudź nadzienie.

7. Na każde udko nałóż równą ilość nadzienia i dokładnie je zawijaj.
8. Wyłóż udka na natłuszczoną oliwą blachę lub do naczynia żaroodpornego.
9. Posmaruj je łyżką oliwy i posyp solą oraz pieprzem.
10. Wstaw udka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, aż skórka będzie chrupiąca i mięso przez.

11. Podawaj udka faszerowane warzywami gorące, np. z ziemniakami albo ulubionymi sałatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

jajka faszerowane z warzywami
faszerowane udka
naleśniki faszerowane kurczakiem i warzywami
udka faszerowane szpinakiem
sprawdzony udka faszerowane