Przepis na vitello tonnato kwestia smaku 📖

Vitello tonnato to danie kuchni włoskiej składające się z cienko pokrojonej poledwicy cielęcej podawanej z sosem z tuńczyka. Oto prosty przepis na vitello tonnato:

Składniki:
- 500 g poledwicy cielęcej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Sos:
- 200 g tuńczyka w konserwie, odsączony
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Poledwicę cielęcą umyj i osusz. Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
2. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj cebulę, marchewkę i natkę pietruszki. Dodaj również 1 łyżeczkę soli.
3. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż poledwicę do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
4. Po ugotowaniu, odcedź poledwicę i pozostaw ją do ostygnięcia. Następnie pokrój na cienkie plastry i ułóż na półmisku.
5. Przygotuj sos: W misce zmiksuj tuńczyka, kapary, sok z cytryny, majonez i jogurt grecki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
6. Polej sosem plastry poledwicy cielęcej, tak aby były równomiernie pokryte soskiem.
7. Danie podawaj schłodzone, udekorowane listkami pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

vitello tonnato
vitello tonnato sos
vitello tonnato thermomix
vitello tonnato makłowicz
vitello tonnato ze schabu