Przepis na wafle andruty przekładane 📖

Przepis na wafle andruty przekładane:

Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- nadzienie, np. powidła śliwkowe, kajmak, dżem

Wykonanie:
1. Masło w temperaturze pokojowej należy rozpuścić i ostudzić.
2. W dużej misce wymieszać cukier oraz jajka, a następnie dodać rozpuszczone masło.
3. W osobnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
4. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych, ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolite ciasto.
5. Blachę do wafli należy rozgrzać, a następnie nałożyć na nią porcje ciasta (ok. 1 łyżeczka na jeden wafelek). Rozsmarować równomiernie.
6. Blachę umieścić w nagrzanym do 180°C piekarniku i piec przez około 5-7 minut, aż wafle będą lekko zarumienione.
7. Po upieczeniu wafli, można je przekroić na pół i na jednej połówce rozprowadzić ulubione nadzienie - powidła, kajmak, dżem.
8. Na koniec przykryć drugą połówką i delikatnie docisnąć, aby nadzienie dobrze się rozprowadziło.
9. W ten sposób przygotować pozostałe wafle.
10. Wafle andruty przekładane będą jeszcze smaczniejsze po kilku godzinach od złożenia, dlatego warto je odstawić do lekkiego przestygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

przekładane wafle andruty
wafle przekładane
wafle andruty
wafle przekładane galaretką
wafle przekładane dżemem