Przepis na wątróbkę do obiadu 📖

Składniki:
- 500g wątróbki z drobiu (kurczakowej lub indyczej)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie, posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Wątróbkę dokładnie oczyść z błon i pokrój w drobne kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, a następnie podsmaż cebulę i czosnek przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. W międzyczasie oprósz mąką wątróbkę, delikatnie ją obtaczając.
5. Dodaj wątróbkę do patelni i smaż przez około 5 minut, aż będzie lekko zarumieniona ze wszystkich stron.
6. Dodaj bulion i śmietanę do patelni, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
7. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje i wątróbka będzie miękka.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Wątróbkę podawaj na ciepło, posypaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekankę do obiadu
jajko do obiadu
szparagi do obiadu
karkówkę do obiadu
dorsza do obiadu