Przepis na z gruntu zdrowo rogaliki z jabłkami 📖

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka drobno posiekanych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania rogalików

Wykonanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozdrobnij wszystkie składniki za pomocą palców, aż powstanie kruszonka.

2. Dodaj jajko do miski i zagnieć ciasto. Możesz dodać odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt suche. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto.

3. Odstaw ciasto na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.

4. W międzyczasie połącz posiekane jabłka z cynamonem i odstaw na bok.

5. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm.

6. Wytnij prostokątne kawałki ciasta, a następnie podziel każdy na dwa trójkąty.

7. Na szerokim końcu trójkąta umieść łyżeczkę nadzienia jabłkowego. Zaczynając od szerokiej strony, zwijaj ciasto w kierunku wąskiego końca.

8. Połóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je cukrem trzcinowym.

9. Piecz rogaliki w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż staną się złociste.

10. Wyjmij rogaliki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki z jabłkami
rogaliki francuskie z jabłkami
rogaliki drożdżowe z jabłkami
rogaliki kruche z jabłkami
rogaliki krucho drożdżowe z jabłkami