Przepis na z lidla na biszkopt 📖

Przepis na biszkopt z Lidla:

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1. Jajka należy oddzielić na żółtka i białka. Białka umieścić w dużej misce i ubić na sztywną pianę.
2. Kolejno dodawać cukier do ubitych białek, ciągle miksując, aż powstanie jednolita masa.
3. Następnie dodawać żółtka, po jednym, cały czas miksując.
4. Do powstałej masy dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.
5. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia.
6. Stopniowo dodawać mąkę do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
7. Przełożyć ciasto do formy do pieczenia biszkoptu (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-35 minut, aż biszkopt nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty.
9. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Gotowy biszkopt można wykorzystać do przygotowania ciast, tortów lub jako podstawę dla innych deserów. Smacznego!

Podobne przepisy

lidla carbonare
gnocchi z lidla
jablecznik z lidla
szarlotke z lidla
lidla szparagi