Przepis na zakrecone paluchy pizzowe krok po kroku 📖

Oto przepis na zakręcone paluchy pizzowe krok po kroku:

Krok 1: Zbierz składniki:
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7g suchych drożdży
- 170ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 120g startych serów (np. mozzarella, gouda)
- 100g pokrojonych w kostkę pepperoni
- 2 łyżki posiekanego świeżego bazylii

Krok 2: W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj suchye drożdże i dokładnie wymieszaj.

Krok 3: W drugim naczyniu wymieszaj ciepłą wodę z oliwą z oliwek.

Krok 4: Powoli dodawaj mieszankę wodno-oliwową do suchych składników, ciągle mieszając łyżką drewnianą.

Krok 5: Gdy składniki dobrze się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je rękami przez około 5 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.

Krok 6: Włóż ciasto wygniatając je delikatnie w oliwie z oliwek, umieść w czystej misce, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Krok 7: Po upływie czasu wyjmij ciasto i ponownie rozwałkuj je na obszarze około 30x40 cm.

Krok 8: Posyp równomiernie serem, pepperoni i posiekaną bazylią na całej powierzchni ciasta.

Krok 9: Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego brzegu, tworząc długi zwinięty rulon.

Krok 10: Pokrój rulon na 2,5 cm kawałki, tak aby odkryć warstwy serowo-pepperoni.

Krok 11: Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między nimi.

Krok 12: Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-18 minut, aż paluchy staną się złociste.

Krok 13: Wyjmij paluchy z piekarnika i podawaj na gorąco, najlepiej z dipem pomidorowym lub czosnkowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi krok po kroku
gyrosa krok po kroku
gyros krok po kroku
jajecznicę krok po kroku
spaghetti krok po kroku