Przepis na zakwas buraczany 📖

Składniki:
- 2 średnie buraki
- 500 ml przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 goździki
- 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:
1. Buraki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Przełóż buraki do dużej słoikowej szklanej misy i zalej wodą.
3. Dodaj do miski wszystkie przyprawy, w tym sól i cukier, i dokładnie wymieszaj.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
5. Co dzień mieszaj zawartość misy i sprawdzaj smak.
6. Po upływie 3-4 dni buraki powinny zaczynać fermentować i zakwas będzie gotowy do użycia.
7. Po użyciu zakwasu należy go przechowywać w lodówce.

Podobne przepisy

hummus buraczany
chłodnik buraczany
zakwas na żur śląski
zakwas do zalewajki
zakwas na zalewajkę