Przepis na zalewajka z koperkiem 📖

Składniki:
- 1 kg zielonych ogórków
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie: 1 papryczka chili

Przygotowanie:
1. Ogórki umyj i pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj na drobne kawałki.
3. Do dużego garnka dodaj wodę i sól, a następnie doprowadź do wrzenia.
4. Do wrzącej wody dodaj ogórki oraz cebulę. Gotuj przez około 10 minut.
5. Po tym czasie dodaj czosnek, koperek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier oraz opcjonalnie papryczkę chili.
6. Gotuj wszystko jeszcze przez około 10 minut.
7. Po tym czasie zalewajka powinna być gotowa. Odstaw ją z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
8. Przełóż zalewajkę do słoików, szczelnie je zakręć i postaw je w chłodne miejsce (np. lodówka).
9. Po kilku dniach zalewajka będzie gotowa do spożycia.

Smacznego!

Podobne przepisy

zalewajka
zalewajka na maślance
zupę zalewajka
zalewajka z kiełbasą
zalewajka na kaszance