Przepis na zapiekankę bez pieczarek 📖

Oto przepis na pyszną zapiekankę bez pieczarek:

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 2 papryki, pokrojone w plastry
- 200g żółtego sera, startego
- opcjonalnie: zioła (np. oregano, tymianek) do posypania

Przygotowanie:
1. Rozgrzej olej na patelni i przesmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj mielone mięso i smaż, mieszając, aż się zrumieni i będzie już nieco podsmażone.
3. Wlej krojone pomidory wraz z sokiem i dodaj koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aby sos zgęstniał. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Upiecz plastry papryki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut, aż będą miękkie.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę mięsnego sosu, a następnie ułóż plastry papryki.
6. Powtórz te warstwy, aż składniki się skończą, zakończając na warstwie mięsnego sosu na wierzchu.
7. Posyp startym serem i przyprawami (np. oregano, tymianek).
8. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi i zapiekanka będzie rumiana na wierzchu.
9. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
10. Podawaj gorącą zapiekankę jako główne danie lub np. z sałatką jako dodatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

uszka z pieczarek
leczo bez pieczarek
zapiekanki bez pieczarek
tatar z pieczarek
pasztet z cukinii i pieczarek