Przepis na zapiekankę dyniową 📖

Składniki:
- 1 mała dynia
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w niewielką kostkę.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, i smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
4. Dodaj dynię, posól i popieprz do smaku. Smaż całość przez około 10-15 minut, aż dynia zmięknie.
5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
6. W misce roztrzep jajka i dodaj do nich połowę startego sera. Dopraw solą i pieprzem.
7. Do ugotowanej dyni dodaj jajka ze serem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Przelewaj masę do naczynia żaroodpornego i posyp pozostałym twardym serem.
9. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż zapiekanka nabierze rumianego koloru i sera się roztopi.
10. Po upieczeniu, wyjmij zapiekankę z piekarnika i podawaj ciepłą.

Smacznego!

Podobne przepisy

carbonara dyniowa
tartę dyniową
zupa dyniowa
zupę dyniową z grzankami
zupę dyniową hokkaido