Przepis na zapiekankę z makaronu nitki 📖

Składniki:
- 250g makaronu nitki
- 300g mięsa mielonego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 400g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente, odcedzić i odłożyć na bok.
2. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i mięso mielone. Smażyć, aż mięso będzie dobrze zrumienione.
3. Do mięsa dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Całość gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aby smaki się połączyły.
4. Do ugotowanego makaronu dodać mięso z sosem pomidorowym i dokładnie wymieszać.
5. Przełożyć masę makaronową do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem.
6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut, aż ser się roztopi i będzie złocisty.
7. Gdy zapiekanka jest gotowa, posypać ją natką pietruszki i podawać. Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekankę z makaronu
makaron nitki
makaron nitki obiad
sos czosnkowy do makaronu
sos pomidorowy do makaronu