🍝
Pierogi białostockie - tradycyjne i pyszne, wypełnione mięsem, kapustą lub serem, podawane z chrzanem lub masłem.
🍝 Kopytka - proste kluski ziemniaczane, często podawane z sosem grzybowym.
🍝 Kluski śląskie - gęste kluski ziemniaczane, podawane z mięsem, sosem, lub kapustą.
🍝
Makaron z kiełbasą - popularne danie z kiełbasą, cebulą i ketchupem.
🍝 Chłodnik białostocki - letnia zupa-gazpacho, przygotowywana z kwaśnej śmietany, ogórków i kopru.
🍝 Gołąbki - kapusta zapiekana w sosie pomidorowym, nadziewana mięsem i ryżem.
🍝 Kaszanka z kapustą - tradycyjne danie z krwi świńskiej, podawane z duszoną kapustą i ziemniakami.
🍝 Flaki - rosołowe danie z podrobów w sosie pomidorowym, aromatyczne i treściwe.
🍝 Nalesniki - cienkie
naleśniki nadziewane serem, mięsem lub dżemem, często podawane z bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
🍝 Przyrada - danie mięsne z dziczyzny, duszone z warzywami, przyprawiane ziołami.