🍝
Pierogi koszalińskie - tradycyjne pierogi z różnymi nadzieniami, takimi jak mięso, kapusta i grzyby, ser, jagody.
🍝 Kluski śląskie - gęste kluski ziemniaczane podawane z różnymi sosami.
🍝
Makaron z mięsem - klasyczne danie z makaronem spaghetti i mięsem mielonym w sosie pomidorowym.
🍝 Lazania - warstwowy makaron z mielonym mięsem, sosem pomidorowym i serem, pieczony w piekarniku.
🍝 Spaghetti carbonara - makaron spaghetti z sosem na bazie jajek, sera parmezan i boczku.
🍝 Lasagne bolognese - warstwowy makaron z sosem bolognese, beszamelu i sera, pieczony w piekarniku.
🍝 Tagliatelle z owocami morza - makaron tagliatelle z mieszanką owoców morza, takich jak małże, krewetki czy kalmary, podawany w sosie pomidorowym lub śmietanowym.
🍝 Cannelloni z mięsem - rurki makaronu nadziewane mięsem mielonym, serem i warzywami, zapekane w sosie pomidorowym.
🍝 Fettuccine Alfredo - szerokie wstążki makaronu podawane w sosie śmietanowo-serowym.
🍝 Spaghetti aglio e olio - makaron spaghetti z oliwą, czosnkiem, chili i natką pietruszki.
🍝 Ravioli z serem - pierożki nadziewane serem, podawane z sosem pomidorowym lub masłem i parmezanem.