Przepis na ajerkoniak babci ani 📖

Przepis na ajerkoniak babci Ani:

Składniki:
- 1 butelka dobrze schłodzonej wódki
- 500 ml mleka
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka mocnego, gorącego espresso
- 2-3 ajerkoniaki
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka zimnej wody

Przygotowanie:
1. Wymieszaj mleko z mlekiem skondensowanym i cukrem wanilinowym, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodaj do masy szklankę espresso.

2. W osobnej misce namocz ajerkoniaki w wodzie, aż staną się miękkie. Zetrzyj je na tarce i dodaj do masy mlecznej.

3. Wlej schłodzoną wódkę i dobrze wymieszaj.

4. Wymieszaj w osobnym naczyniu tabliczkę gorzkiej czekolady i wlej gotową masę ajerkoniakową. Ponownie dobrze wymieszaj.

5. Podawaj schłodzonego ajerkoniaka babci Ani w specjalnych kieliszkach.

Smacznego!

Podobne przepisy

a ajerkoniak
ajerkoniak
ajerkoniak waniliowy
ajerkoniak likier
ajerkoniak z kakao