Przepis na babeczki bananowo czekoladowe 📖

Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- kostki czekoladowe

Instrukcje:

1. Przed rozpoczęciem przygotuj blachę na babeczki i wyłóż ją papilotkami. Przedgrzej piekarnik do 180°C.

2. W dużym naczyniu rozgnieć banany widelcem, dodaj cukier i olej. Dobrze wymieszaj.

3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do masy bananowej, kontynuując mieszanie.

4. W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

5. Dodaj suchą mieszankę do masy bananowej, na przemian z mlekiem, począwszy i kończąc na suchych składnikach. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.

6. Dodaj do ciasta kostki czekoladowe i delikatnie wymieszaj.

7. Łyżką nakładaj ciasto do papilotek, napełniając je tylko w 2/3.

8. Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, lub do momentu gdy patyczek włożony w środek wychodzi suchy.

9. Po upieczeniu wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce.

10. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto bananowo czekoladowe
lody bananowo czekoladowe
babeczki czekoladowe
babeczki czekoladowe z rodzynkami
babeczki czekoladowe 30 sztuk