Przepis na bardzo kruche faworki 📖

Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka
- 70g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
2. Dodaj roztopione, ostudzone masło i rozbite jajka.
3. Wyrabiaj ciasto ręką, aż składniki dobrze się połączą.
4. Przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez kilka minut, aż będzie gładkie.
5. Ciasto podsypuj mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek.
6. Następnie krojone nożem paski o szerokości około 3 cm.
7. Każdy pasek delikatnie skręć na jedno zakończenie.
8. W głębokim rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu.
9. Wrzucaj po kilka faworków na raz i smaż je z obu stron na złoty kolor.
10. Wyjmij faworki na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
11. Posyp gorące faworki cukrem pudrem.
12. Odstaw do ostygnięcia i podawaj na paterze.

Smacznego!

Podobne przepisy

bardzo kruche rogaliki
faworki kruche
kruche faworki
kruche faworki z piwem
kruche chrupiące faworki