Przepis na bardzo kruche rogaliki 📖

Składniki:
- 250g masła
- 200g mąki pszennej
- 100g cukru pudru
- 100g migdałów mielonych
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego do posypania

Przygotowanie:
1. Masło należy rozpuścić i wystudzić.
2. W misce wymieszać mąkę, cukier puder, migdały mielone, żółtko i cukier waniliowy.
3. Dodać rozpuszczone, ostudzone masło i dokładnie wymieszać składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt.
5. Prostokąty poukładać obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut.
7. Po wyjęciu z lodówki prostokąty nadziewamy np. dżemem lub marmoladą oraz zaokrąglamy ich brzegi.
8. Następnie prostokąty ściskamy przy pomocy widelca, aby zakleić nadzienie i nadać im kształt rogalików.
9. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem waniliowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
10. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut lub do momentu, gdy rogaliki nabiorą złocistej barwy.
11. Wystudzone rogaliki można przechowywać w hermetycznym pojemniku.

Podobne przepisy

bardzo kruche faworki
rogaliki kruche
rogaliki z marmoladą kruche
rogaliki drożdżowe kruche
rogaliki kruche z budyniem