Przepis na carbonara z mlekiem 📖

Przepis na carbonarę z mlekiem:

Składniki:
- 250g makaronu spaghetti
- 200g boczku
- 3 jajka
- 200ml mleka
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy go, ale pozostawiamy około 1/4 szklanki wody z gotowania.
2. Boczek kroimy na kawałki i smażymy na patelni na maśle, aż będzie chrupiący. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez minutę.
3. W misce mieszamy jajka, mleko i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Do ugotowanego makaronu dodajemy wcześniej odłożoną wodę z gotowania i mieszamy. Następnie dodajemy na patelnię z boczkiem.
5. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mieszankę jajeczno-mleczną. Mieszamy ciągle, aby jaja się nie zetną, dopóki sos nie zgęstnieje.
6. Podajemy na talerzach, posypując posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

ryż carbonara
carbonara ser
sos do carbonara
sos carbonara knorr
domowe carbonara