Przepis na ciasto kruche 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder i sól. Wszystko wymieszaj.
2. Dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki i zacznij wyrabiać ciasto, aż składniki dobrze się połączą.
3. Wbij jajko, wyrabiając tylko chwilę, aż jajko zostanie wchłonięte.
4. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3 mm.
6. Przełóż ciasto do formy lub na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut lub do zrumienienia.
7. Podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto
jagodzianki ciasto kruche
kruche ciasto do snikersa
kruche ciasto bezglutenowe
kruche ciasto z jabłkami