Przepis na dania z ryb 📖

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek konserwowy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Odsącz tuńczyka z puszki i przygotuj pozostałe składniki: kukurydzę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojony w kostkę ogórek konserwowy.
2. Jajka ugotuj na twardo i pokrój również w kostkę.
3. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce.
4. W oddzielnej misce wymieszaj majonez i sok z cytryny.
5. Sos wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Paella z owocami morza

Składniki:
- 400 g ryżu paella
- 500 g owoców morza (mogą to być np. krewetki, małże, ostrygi)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 150 g grochu
- 2 pomidory
- 1 l bulionu rybnego
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Na patelnię nalij oliwę i podgrzej.
2. Drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na patelni.
3. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i groch.
4. Dodaj ryż, pomidory pokrojone w kostkę, a następnie zalej bulionem.
5. Gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.
6. Pokrój owoce morza i dodaj do ryżu.
7. Wszystko razem gotuj przez kolejne 10-15 minut.
8. Dopraw solą i pieprzem.
9. Na koniec posyp posiekaną pietruszką.

Podobne przepisy

typ dania
quinoa dania
dania z gnocchi
dania z enoki
wielkanocne dania