Przepis na domowy kebab w tortilli 📖

Oto przepis na domowy kebab w tortilli:

Składniki:
- 400 g mięsa z kurczaka (najlepiej pierś bez skóry)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 4 tortille pszennego lub kukurydzianego
- Mieszanka sałat (np. sałata lodowa, rukola, pomidory)
- Cebula czerwona, pokrojona w piórka
- Oliwki czarne, pokrojone w plasterki
- Sos tzatziki (oprócz kebabu, można go też podać jako dodatek)

Przygotowanie:
1. Mięso z kurczaka pokrój na cienkie paski.
2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, paprykę słodką, kumin, kolendrę, sól i pieprz.
3. Dodaj paski mięsa do marynaty i dokładnie wymieszaj, tak aby mięso pokryło się przyprawami.
4. Odstaw mięso na 30 minut w lodówce, aby marynowało się i nabierało smaku.
5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, a następnie obsmażaj paski mięsa na średnim ogniu przez około 8-10 minut, aż będą miękkie i złociste.
6. Podgrzej tortille wraz z odrobiną oliwy na suchej i gorącej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
7. Na środek każdej tortilli włóż kilka pasków mięsa, dodaj sałatę, cebulę i plasterki oliwek.
8. Złóż tortillę w formie rolki, owiń w papier lub folię aluminiową, aby trzymała kształt.
9. Powtarzaj czynności dla pozostałych tortilli.
10. Podawaj kebaby z tortillą jeszcze ciepłe, najlepiej skropione sosem tzatziki. Smacznego!

Podobne przepisy

kebab w tortilli
kebab z kurczaka w tortilli
kebab domowy
domowy kebab wołowy
domowy kebab z piekarnika