Przepis na eklerki 📖

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 100g białej czekolady
- kilka kropel barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Wsyp mąkę i sól do rondelka. Dodaj masło i wodę, a następnie gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki dokładnie się połączą i utworzą jednolitą masę.
2. Przełóż masę do miski i pozostaw do wystygnięcia.
3. Rozbij jajka do osobnej miski, dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, a następnie ubij do uzyskania puszystej masy.
4. Dodaj do ubitych jajek masę mączną i całość dokładnie wymieszaj.
5. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
6. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i uformuj z niego około 15-20 eklerków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piecz eklerki przez 15-20 minut, aż staną się złociste i podwoją swoją objętość w piekarniku.
8. Wyjmij eklerki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, aż zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia i dodaj pokruszoną białą czekoladę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
10. Dodaj kilka kropel barwnika spożywczego do uzyskania pożądanego koloru.
11. Przeciągnij eklerki na połówki, a następnie napełnij je kremem.
12. Przełóż eklerki na paterę i ozdób wedle uznania.

Podobne przepisy

eklerki z kremem
idealne eklerki
latwy eklerki
małe eklerki
malinowe eklerki