Przepis na eklerki z kremem 📖

Przepis na eklerki z kremem:

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 30 g mąki pszenna
- 200 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
1. W rondelku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli.
2. Następnie dodaj mąkę i całość mieszaj ciągle, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Przełóż ciasto do miski i studź przez około 10 minut.
4. Do lekko przestudzonego ciasta dodaj po jednym jajku, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładką masę.
5. Przygotuj blachę wyłożoną pergaminem.
6. Wyłóż masę na blachę, formując równomierne kształty eklerków.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 25-30 minut, aż staną się złociste i podwoją swoją objętość.
8. W międzyczasie przygotuj krem: w garnuszku zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym.
9. W osobnej misce wymieszaj żółtka i mąkę.
10. Zalej mlekiem mieszając ciągle, a następnie przecedź masę przez sitko.
11. Powstałą masę gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
12. Gdy masa zgęstnieje, przestudź ją.
13. W oddzielnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
14. Do ostudzonej masy dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj delikatnie, aż powstanie gładki krem.
15. Przekrój ostudzone eklerki na pół i wyłóż krem do środka.
16. Posyp eklerki cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

eklerki z kremem budyniowym
eklerki
eklerki ciasto
bezglutenowe eklerki
eklerki ciastkozercy