Przepis na eklery my cafe 📖

Przepis na eklerki:

Składniki:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- śmietana kremówka
- cukier puder (do posypania)

Instrukcje:
1. W rondelku zagotuj wodę razem z masłem i solą.
2. Po zagotowaniu, stopniowo wsypuj mąkę i cały czas mieszaj energicznie, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Przełóż masę do miski i pozostaw ją do ostygnięcia.
4. Rozbij jajka do osobnej miski i rozmieszaj je.
5. Stopniowo dodawaj rozmącone jajka do masy z mąki, mieszając całość energicznie, aż powstanie gładkie ciasto.
6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj porcje ciasta w formie długich pasemek.
7. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz przez około 20-25 minut, aż eklerki będą złociste i napompowane.
8. Wyjmij z piekarnika i ostudź eklerki na kratce.
9. Gdy eklerki ostygną, delikatnie przekrój je na pół.
10. Śmietanę ubij na sztywno i napełnij tym krem połówki eklerków.
11. Posyp eklerki cukrem pudrem przed serwowaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

eklery
ciasto na ptysie i eklery
eklery i ptysie należy sporządzać z ciasta
nalesniki my cafe
gofry my cafe