Przepis na falafel z ciecierzycy z puszki 📖

Przepis na falafel z ciecierzycy z puszki:

Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonego kolendru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry (opcjonalne)
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Odsącz ciecierzycę z puszki i umieść ją w misce.
2. Zetrzyj cebulę i czosnek na tarce i dodaj do miski z ciecierzycą.
3. Dodaj mąkę, mielony kumin, mielony kolendrę, sól, pieprz i ewentualnie posiekaną świeżą kolendrę.
4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
5. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
6. Formuj małe płaskie kotleciki z masy falafela.
7. Smaż kotleciki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
8. Wyjmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Twój smaczny falafel z ciecierzycy z puszki jest gotowy do podania! Możesz podać go w chlebie pita z ulubionymi dodatkami, jak warzywa, sos tahini czy keczup. Smacznego!

Podobne przepisy

falafel kuleczki z ciecierzycy
pulpeciki z ciecierzycy z puszki
hummus z ciecierzycy z puszki
falafel
falafel w piekarniku