Przepis na flaczki po niemiecku 📖

Flaczki po niemiecku są popularnym daniem w Polsce. Oto tradycyjny przepis:

Składniki:
- 500 g tuńczyka lub wieprzowiny (np. łopatka)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 korzeń selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki octu

Przygotowanie:
1. Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.
2. Dodaj pokrojone marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, cebulę i ząbki czosnku.
3. Zalej wszystko wodą tak, aby składniki były przykryte.
4. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
5. Gotuj na małym ogniu około 2-3 godzin, aż mięso będzie miękkie.
6. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z bulionu i pokrój na mniejsze kawałki.
7. Do mięsa wlej 2-3 łyżki octu i wrzuć ponownie do garnka z bulionem.
8. Gotuj jeszcze kilka minut, aby smaki się przegryzły.
9. Podawaj gorące, na talerzach.
10. Możesz udekorować flaczki posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pieczarki a'la flaczki
flaczki z biedronki
flaczki po rzymsku
flaczki z opieniek
flaczki domowe