Przepis na flaczki z biedronki 📖

Przepis na flaczki z biedronki:

Składniki:
- 500 g żołądków i podrobów drobiowych (kurczak, indyk lub kaczka)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2-3 liście laurowe
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz
- Sól morska do smaku
- Bulion (warzywny lub drobiowy)
- Chillipepperki do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj żołądki i podroby, a następnie sparz wrzącą wodą i oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu.
2. W dużym garnku zagotuj litr wody i dodaj żołądki i podroby. Gotuj przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
3. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w kostkę, marchewki w plastry, czosnek w drobne plasterki, a pietruszkę i por w cienkie paski.
4. W osobnym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną i zaczną sięrumienić.
5. Dodaj marchewki, pietruszkę, por oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smaż wszystko razem przez około 5 minut.
6. Po ugotowaniu żołądków, odcedź je i pokrój w cienkie paski.
7. Wrzuć żołądki do garnka z warzywami i wymieszaj. Dodaj bulion i gotuj całość przez kolejne 20-30 minut na wolnym ogniu.
8. Dopraw flaczki solą, pieprzem i solą morską do smaku. Możesz także dodać chillipepperki, jeśli lubisz pikantne potrawy.
9. Podawaj gorące flaczki z kawałkami chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu z biedronki
karkówkę z biedronki
tatara z biedronki
rybę z biedronki
tatar z biedronki