Przepis na gofry mała cukierenka 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 ¾ szklanki mleka
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka wanilii

Instrukcje:
1. W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W drugiej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko, olej i wanilię. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Powoli dolej mokre składniki do suchych, mieszając ciasto energicznie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją delikatnie olejem.
5. Nalewaj ciasto na gofrownicę (ilość w zależności od wielkości gofrownicy) i zamknij ją. Piecz gofry przez około 3-5 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
6. Wyjmij gotowe gofry z gofrownicy, posyp je cukrem pudrem lub polej ulubionym syropem.

Smacznego!

Podobne przepisy

mazurek mała cukierenka
szarlotkę mała cukierenka
pączki mała cukierenka
bezy mała cukierenka
babkę mała cukierenka