Przepis na golonkę z warzywami 📖

Składniki:
- 1,5 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 selera
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie opłucz pod zimną wodą i osusz.
2. Cebulę, czosnek, marchewki, pietruszkę, selera i pora obierz i pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się szkliste.
4. Dodaj golonkę i obsmaż z każdej strony, aż się zarumieni.
5. Do garnka dodaj marchewkę, pietruszkę, selera i por. Smaż wszystko przez kilka minut.
6. Wsyp do garnka majeranek, estragon, słodką paprykę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.
7. Zalej golonkę wodą do połowy wysokości mięsa. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 2,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
8. Podawaj golonkę z warzywami na talerzu, polewając je sosem pozostałym w garnku.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę gotowaną z warzywami
golonkę po bawarsku z warzywami
golonkę pl
na golonkę
golonkę