Przepis na halibuta z piekarnika 📖

Oto przepis na pyszny halibut z piekarnika:

Składniki:
- filet z halibuta (ok. 200 g na porcję)
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła, pokrojonego w plasterki
- plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
2. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia lub folię aluminiową.
3. Na przygotowanej folii umieść filety halibuta.
4. Posól i popieprz do smaku.
5. Skrop sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem.
6. Posyp posiekaną natką pietruszki.
7. Na wierzch filetów rozłóż plasterki masła.
8. Złóż folię lub papier do pieczenia, by stworzyć ładne i szczelne paczuszki.
9. Umieść paczuszki z halibutem na blasze do pieczenia.
10. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, lub do momentu, gdy mięso halibuta będzie wilgotne w środku.
11. Po upieczeniu wyciągnij halibuta z piekarnika, ostrożnie otwórz paczuszki.
12. Przełóż halibuta na talerz i udekoruj plasterkami cytryny.
13. Podawaj natychmiast, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub sałatki.

Smacznego!

Podobne przepisy

halibuta fit
dzwonko z halibuta
halibuta pieczonego
halibuta w piekarniku
dobry halibuta