Przepis na jedzenie tajskie 📖

Pad Thai

Składniki:
- 200g makaronu ryżowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 jaja
- 200g krewetek, obranych
- 150g kurczaka, pokrojonego w paski (opcjonalnie)
- 2 łyżki pasty tamarindowej
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sok z 1 limonki
- 1/2 filiżanki skiełkowanej fasolki mung
- 2 ziela limonki, posiekane
- 3 łyżki posiekanego prażonego orzeszka ziemnego
- Kiełki fasoli mung (do dekoracji)
- Limonka do podania

Sposób przygotowania:
1. Makaron ryżowy gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie odcedź.
2. W dużym rondlu na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj czosnek i podsmażaj przez około 30 sekund.
3. Wbij jajka do rondla z czosnkiem i smaż przez chwilę, mieszając, aż się zetną.
4. Dodaj krewetki i ewentualnie kurczaka. Smaż przez kilka minut, aż mięso zmięknie.
5. Dodaj pastę tamarindową, sos rybny, cukier, sos sojowy i sok z limonki. Dobrze wymieszaj składniki.
6. Dodaj makaron ryżowy i fasolkę mung. Mieszaj całość przez kilka minut, aż składniki się połączą.
7. Wywróć danie na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem oraz orzeszkami ziemnymi.
8. Podawaj gorące, udekorowane kiełkami fasoli mung i plastrem limonki.

Smacznego!

Podobne przepisy

tajskie jedzenie
pierożki tajskie
lody tajskie
curry tajskie
tajskie danie z kurczakiem