Przepis na kapuśniak na żeberkach wędzonych 📖

Składniki:
- 500 g żeberek wędzonych
- 1 średnia główka kapusty
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Ściągnij skórkę z żeber i pokrój je na mniejsze kawałki.
2. Kapustę poszatkuj na drobne paski.
3. Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
4. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
5. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut aż będą miękkie.
6. Dodaj żeberka do garnka i smaż je przez kilka minut, aż się zrumienią.
7. Dodaj kapustę, marchewki i ziemniaki. Całość dobrze wymieszaj.
8. Dodaj bulion warzywny, liście laurowe i suszony majeranek. Dopraw solą i pieprzem.
9. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
10. Sprawdź, czy ziemniaki i kapusta są miękkie. Jeśli tak, to zdejmij z ognia.
11. Podawaj gorący kapuśniak posypany świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

kapusniak na wedzonych zeberkach
krupnik na żeberkach wędzonych
grochówkę na żeberkach wędzonych
kapuśniak na żeberkach
żurek na kościach wędzonych