Przepis na karpatkę kwestia smaku 📖

Przepis na karpatkę:

Składniki:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 200 g mąki
- 4 jajka
- szczypta soli

Krem:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 40 g mąki pszenna
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)

Wykonanie:

1. W rondelku zagotuj wodę wraz z masłem i solą.
2. Następnie dodaj mąkę, stale mieszając, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od ścianek naczynia.
3. Zdejmij rondel z ognia i poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie.
4. Dodaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu, aż wszystkie jajka zostaną wchłonięte przez ciasto.
5. Przełóż przygotowane ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30-35 minut, aż karpatka będzie pięknie zrumieniona i napęczniała. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia, aby uniknąć opadnięcia ciasta.
7. Gdy karpatka będzie upieczona, wyjmij ją z piekarnika i ostudź.

Przygotowanie kremu:

1. W garnku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
2. W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem, dodaj mąkę i wanilię. Całość dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Powoli, ciągle mieszając, wlej jajeczno-mączną masę do podgrzanego mleka.
4. Całość gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż krem zgęstnieje.
5. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i studź. Co jakiś czas mieszaj krem, aby zapobiec powstawaniu skorupki na jego powierzchni.
6. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
7. Ostudzony krem dokładnie wymieszaj z ubitą śmietaną kremówką.

Kiedy karpatka i krem będą wystudzone, przekrój ciasto na połowę i nałóż krem pomiędzy dwie warstwy. Całość możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

wz kwestia smaku
indyka kwestia smaku
spaghetti kwestia smaku
szarlotka kwestia smaku
focaccie kwestia smaku