Przepis na kluski śląskie sos 📖

Przepis na kluski śląskie z sosem:

Składniki na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli

Składniki na sos:
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie klusek:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odcedź ugotowane ziemniaki i przepuść je przez praskę.
3. Do uzyskanej masy dodaj jajka, mąkę i sól.
4. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
5. Na stolnicy podsyp mąką i formuj z ciasta wałki o grubości około 2 cm.
6. Kroi kluski o długości około 2 cm.
7. Wrzuć kluski do osolonej wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut, aż wyjdą na wierzch. Zmniejsz wtedy ogień i gotuj kolejne 5 minut.
8. Odcedź kluski.

Przygotowanie sosu:
1. W garnku rozgrzej masło i podsmaż boczek oraz cebulę, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj mąkę i mieszaj całość, aż mąka się zrumieni.
3. Stopniowo wlej bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
4. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
5. Dodaj śmietanę, mieszaj i gotuj sos jeszcze przez kilka minut.
6. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku.

Podawaj kluski śląskie na talerzu z polanym sosem. Możesz również posypać je posiekanym koperkiem lub pokrojonym boczkiem. Smacznego!

Podobne przepisy

kluski śląskie z żeberkami
kluski śląskie ile gotować
idealne kluski śląskie
kluski śląskie z koperkiem
proszę o kluski śląskie