Przepis na lasagne alla bolognese 📖

Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 500g mielonej wieprzowiny
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 250g suchych płatów makaronu lasagne
- 500g sera ricotta
- 250g startego sera mozzarella
- 50g startego sera parmezan

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek aż zmiękną. Dodaj mieloną wołowinę i wieprzowinę, smażąc na średnim ogniu aż mięso się zrumieni.
2. Dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
3. W międzyczasie gotuj płaty makaronu lasagne według instrukcji na opakowaniu, aż będą al dente. Odcedź makaron, ale nie płucz go.
4. W prostokątnej formie do zapiekania (ok. 23x33 cm) rozłóż cienką warstwę sosu mięsnego. Następnie ułóż jeden płat makaronu lasagne, tak aby cała powierzchnia była pokryta.
5. Na makaronie rozsmaruj połowę ricotty, następnie połowę sosu mięsnego. Posyp połową mozzarelli i parmezanem. Powtórz te warstwy jeszcze raz.
6. Na wierzchu ułóż ostatni płat makaronu i posyp go pozostałymi serami.
7. Zapiekaj lasagne w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-40 minut, aż wierzch będzie złocisty i ser całkowicie się roztopi.
8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia przed podaniem.
9. Pokrój na porcje i serwuj ciepłą lasagne alla bolognese. Smacznego!

Podobne przepisy

lasagne bolognese
lasagne bolognese knorr
łatwy lasagne bolognese
prosty lasagne bolognese
lasagne bolognese ile piec