Przepis na leczo cukini 📖

Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Cukinie, papryki i pomidory pokrój na średniej wielkości kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
3. Dodaj cukinie i papryki do garnka. Smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną nieco.
4. Pokrój pomidory na mniejsze kawałki i dodaj je do garnka. Dodaj też koncentrat pomidorowy.
5. Dopraw całość mieloną słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem do smaku. Dobrze wszystko wymieszaj.
6. Dusz warzywa pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut, aż cukinie będą miękkie.
7. Na koniec sprawdź, czy leczo nie potrzebuje jeszcze doprawienia. Jeśli tak, dodaj więcej soli lub przypraw według swojego gustu.
8. Gotowe leczo cukini możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do ryżu lub kaszy. Smacznego!

Podobne przepisy

leczo z cukini
makaron z cukini
babkę z cukini
obiad cukini
obiad z cukini