Przepis na makaroniki bananowe 📖

Przepis na bananowe makaroniki:
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 białka jajek
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 ¾ szklanki migdałowej mąki
- żółte i brązowe barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Rozgnieć banany widelcem w misce, aż uzyskasz gładką masę.
2. Dodaj cukier puder do miski i wymieszaj dokładnie z bananami.
3. W osobnej, czystej misce ubij białka jajek ze szczyptą soli na sztywno.
4. Dodaj ubite białka do miski z masą bananową i delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
5. Dodaj ekstrakt waniliowy i migdałową mąkę do miski. Dobrze wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
6. Jeśli chcesz nadać makaronikom kolory bananów, rozdziel ciasto na 2 części. Do jednej części dodaj żółty barwnik spożywczy, a do drugiej - brązowy. Wymieszaj do uzyskania pożądanych kolorów.
7. Przełóż przygotowane ciasto do rękawa cukierniczego z przyspawanym końcem w kształcie gwiazdki.
8. Na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia wyciskaj niewielkie porcje ciasta z odstępami, tworząc małe bułeczki.
9. Pozostaw makaroniki na blasze przez około 30 minut, aby lekko skórka na wierzchu się utworzyła.
10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza (120 stopni w przypadku piekarnika na termoobieg).
11. Po upływie 30 minut, wstaw makaroniki do piekarnika na około 12-15 minut. Sprawdzaj co jakiś czas, aż staną się lekko sztywne na zewnątrz, ale miękkie w środku.
12. Po upieczeniu wystudź makaroniki na blasze, a następnie delikatnie odklej je od papieru do pieczenia.
13. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby utrzymać świeżość.

Smacznego! Makaroniki bananowe są idealnym lekkim i aromatycznym deserem.

Podobne przepisy

placki bananowe fit
fit babeczki bananowe
pancakes bananowe
ciasteczka bananowe
ciasto bananowe