Przepis na strogonow z lopatki 📖

Składniki:
- 500 g łopatki wołowej, pokrojonej w cienkie paski
- 2 cebule, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do posypania

Instrukcje:
1. W dużym rondlu rozgrzej olej lub masło na średnim ogniu.
2. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj pokrojone plastry pieczarek i smaż przez kolejne kilka minut, aż będą miękkie.
4. Przesuń warzywa na krawędź rondla i dodaj pokrojone paski łopatki wołowej. Smaż mięso z obu stron, aż będzie lekko zrumienione.
5. Dodaj mąkę i koncentrat pomidorowy, miesząc wszystko razem.
6. Następnie dodaj śmietankę kremówkę i wymieszaj, doprowadzając do wrzenia.
7. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj gorący strogonow posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.
10. Możesz podać strogonowa z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki z lopatki
danie z lopatki
mielone z łopatki
gulasz z łopatki
pasztet z lopatki