Przepis na tort chalwowy 📖

Przepis na tort chałwowy:

Składniki:
- 250 g chałwy
- 200 g masła
- 200 g herbatników
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 szklanki kawy
- 2 łyżki rumu
- 100 g czekolady gorzkiej
- opcjonalnie: posypka migdałowa lub orzechowa do dekoracji

Wykonanie:
1. Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
2. Herbatniki możesz rozdrobnić w blenderze lub zetrzeć na tarce.
3. W misce wymieszaj zmielone herbatniki, kakao oraz miod.
4. Dodaj rozpuszczone masło i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
5. Przygotuj tortownicę, wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
6. Przygotowaną masę równomiernie rozprowadź na dnie tortownicy, dociskając do spodu.
7. W rondelku podgrzej kawę, dodaj rum i zdejmij z ognia.
8. Polej ciasto kawą z rumem tak, aby równomiernie się nasączyło.
9. Chałwę pokrój w drobną kostkę.
10. Przygotowaną chałwę delikatnie posyp równomiernie na nasączone ciasto.
11. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie polej nią całość tortu.
12. Opcjonalnie posyp tort posypką migdałową lub orzechową.
13. Wstaw tort do lodówki na około 2 godziny, aby się schłodził i stężał.
14. Gotowy tort chałwowy można podawać. Smacznego!

Podobne przepisy

sernik chałwowy
mazurek chałwowy
deser chałwowy
krem chałwowy do tortu
prosty mazurek chałwowy