Przepis na wątróbka z barana 📖

Przepis na wątróbkę z barana:

Składniki:
- 500g wątróbki barana
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka mąki
- Sok z połowy cytryny

Instrukcje:

1. Wątróbkę dokładnie oczyść i pokrój w grubsze plasterki.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj plasterki wątróbki do rondla. Smaż je przez kilka minut na każdej stronie, aż nabiorą złocistego koloru.
5. Dopraw wątróbkę solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
6. Posyp wątróbkę mąką, wymieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty, aż mąka się zeszklony.
7. Dodaj sok z połowy cytryny do rondla. Mieszaj całość przez kolejne 2 minuty, aż wszystkie składniki się połączą.
8. Przełóż wątróbkę z barana na talerz i podawaj natychmiast.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół z barana
wątróbkę z barana
wątróbka fit
wątróbka gotowana
y wątróbka gotowana