Przepis na zakwas na żurek kwestia smaku 📖

Przepis na zakwas na żurek:

Składniki:
- 1 kg żytniej mąki
- 1 litr ciepłej wody
- 1 małe cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwasu chlebowego (czystek)


Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj wodę z mąką, a następnie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.
2. Pokryj naczynie ściereczką i pozostaw na około 3-4 dni w ciepłym miejscu.
3. Po tym czasie zamieszaj zakwas i odcedź go przez sitko.
4. Do uzyskanego płynu dodaj sól, cukier i kwas chlebowy. Dokładnie wymieszaj.
5. Ponownie pozostaw zakwas na 1-2 dni w ciepłym miejscu do fermentacji.
6. Po upływie tego czasu zakwas na żurek będzie gotowy do użycia.

Przepis ten gwarantuje świetny, tradycyjny smak zakwasu na żurek.

Podobne przepisy

żurek kwestia smaku
żurek wielkanocny kwestia smaku
zakwas na żurek
żurek zakwas
prosty zakwas na żurek