Przepis na zakwas na żurek skutecznietv 📖

Przepis na zakwas na żurek:

Składniki:
- 500 g mąki żytniej razowej
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 l wody

Instrukcje:

1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól.
2. Stopniowo dodawaj wodę, mieszając ciągle, aż powstanie gęsta masa bez grudek.
3. Naczynie przykryj czystą ściereczką i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce (np. na parapecie).
4. W międzyczasie 2-3 razy dziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką.
5. Po 3-4 dniach zakwas powinien wytworzyć charakterystyczne bąbelki i mieć intensywny, kwaśny zapach.

Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce i wykorzystać do przygotowania żurku. Pamiętaj, żeby zachować część zakwasu, który posłuży jako podstawa do dalszego rozwoju i użyć go przy następnej produkcji zakwasu.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek skutecznietv
zakwas na żurek
żurek zakwas
zakwas na żurek wielkanocny
zakwas zytni na zurek