Przepis na zupa pomidorowa 📖

Składniki:
- 1,5 kg pomidorów
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- śmietana

Przygotowanie:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia.
3. Dodajemy pokrojone pomidory, cukier, ocet balsamiczny i smażymy około 5 minut.
4. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
5. Do garnka wlewamy bulion warzywny, dodajemy pomidory z patelni, ziemniaki i gotujemy około 30 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
6. Całość blendujemy na gładki krem.
7. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy śmietanę.
8. Podajemy z sosem czosnkowym lub grzankami. Smacznego!

Podobne przepisy

zupa pomidorowa fit
zupa pomidorowa na wołowinie
zupa pomidorowa meksykańska
zupa pomidorowa na maśle
y zupa pomidorowa na mięsie