🍝
Pierogi kluczborskie: Tradycyjne kluski z nadzieniem mięsnym, ziemniaczanym lub serowym, podawane z kwaśną śmietaną.
🍝 Kartacze: Duże kluski ziemniaczane z serem, podawane z boczkiem i cebulą.
🍝 Chłodnik: Zimna
zupa na bazie śmietany i botwinki, podawana z makaronem.
🍝 Łazanki:
Makaron w kształcie kwadratów podawany z kapustą i boczkiem.
🍝 Kopytka: Kluski ziemniaczane podawane z sosem, najczęściej grzybowym.
🍝 Uszka: Małe pierożki z nadzieniem mięsnym, podobne do pierogów, często dodawane do barszczu.
🍝 Lanckorona: Makaron w formie włoszczyzny o charakterystycznym kształcie, podawany w zupach.
🍝 Nalesniki: Cienkie placki z mąki, jajek i mleka, podawane na słodko lub na słono.
średnia ocena: 5