🍝 Kopytka - tradycyjne, kluski ziemniaczane w formie małych placuszków.
🍝 Kluski śląskie - grubo krojone kluski ziemniaczane podawane z sosem mięsnym.
🍝 Pulpety z kopytka - małe pulpeciki mięsne podawane na kopytkach.
🍝 Leniwe
pierogi - kluski z twarogiem, podobne do pierogów, ale bez farszu.
🍝 Razowe uszka - małe pierożki ze skrobi razowej, nadziewane mięsem i grzybami.
🍝
Makaron z sosem pomidorowym - klasyka kuchni włoskiej, podawana z sosem na bazie pomidorów, ziołami i przyprawami.
🍝 Łazanki - kluski z makaronu, często podawane z kapustą i pieczonym mięsem.
🍝 Penne alla vodka - penne w sosie na bazie śmietany i wódki, z dodatkiem pomidorów, czosnku i przypraw.
🍝 Spaghetti carbonara - spaghetti w sosie na bazie jajek, sera parmezan, boczku i przypraw.
🍝 Tortellini - małe pierożki nadziewane mięsem, serem lub warzywami, podawane z sosem.
🍝 Makaron z pesto - makaron z sosem na bazie bazylii, orzechów pinii, sera parmezan i oliwy z oliwek.
🍝 Lasagne - warstwy makaronu z mięsem, sosem beszamelowym, pomidorowym i serem.
🍝 Cannelloni - roladki z makaronu nadziewane mięsem lub serem, podawane w sosie pomidorowym.
🍝 Tagliatelle z kurczakiem - szerokie taśmowe kluski z sosem kurczakowym, pomidorowym lub śmietanowym.