🍝 Spaghetti Bolognese: Tradycyjne włoskie danie z długimi nitkami makaronu i pysznym sosem mięsnym. 
🍝 Fettuccine Alfredo: Kremowe 
makarony z sosem z masła, śmietany i serem parmezan. 
🍝 Carbonara: Makaron spaghetti z sosem na bazie jajek, bekonu, sera pecorino i pieprzu. 
🍝 Lasagne: Warstwowy makaron z sosem mięsnym, beszamelowym, pomidorami i serem. 
🍝 Penne Arrabiata: Krótkie rurki makaronu z pikantnym sosem pomidorowym, czosnkiem i oregano. 
🍝 Tortellini: Małe pierożki z nadzieniem mięsnym, serem lub szpinakiem, podawane z sosem pomidorowym lub bazyliowym. 
🍝 Ravioli: Duże pierożki z różnymi nadzieniami, takimi jak mięso, ser, warzywa, podawane z sosem pomidorowym lub masłem i szałwią. 
🍝 Tagliatelle: Szerokie płaskie wstążki makaronu, często podawane z delikatnym sosem serowym lub zapieczonych z warzywami. 
🍝 Pappardelle: Szerokie płaskie wstążki makaronu, idealne do gęstych sosów mięsnych lub grzybowych.
🍝 Cappelletti: Małe pierożki w kształcie kapeluszy, nadziewane mięsem lub serem, podawane w delikatnym bulionie lub z sosem.