Przepis na babciny jabłecznik 📖

Przepis na babciny jabłecznik:

Składniki:
- 4-5 średniej wielkości jabłek
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła (stopionego)
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:
1. Najpierw obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na bardzo cienkie plasterki.
2. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
3. W innym naczyniu mieszamy jajka z cukrem, a następnie dodajemy stopione masło. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
4. Stopniowo dodajemy suchą mieszankę z mąki do masy jajecznej i cukrowej, cały czas dokładnie mieszając.
5. Na końcu wlewamy połowę ciasta do natłuszczonej formy do pieczenia, a na wierzch układamy plasterki jabłek.
6. Pokrywamy warstwą pozostałego ciasta.
7. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C, aż jabłecznik będzie rumiany i dobrze wypieczony.
8. Gdy jabłecznik ostygnie, posypujemy go cukrem pudrem, a następnie możemy podać.

Smacznego!

Podobne przepisy

babciny orzeszki
babciny kapuśniak
rosół babciny
babciny chleb
babciny rosół