Przepis na babciny kapuśniak 📖

Babciny kapuśniak jest prosty do przygotowania, a smakuje wyjątkowo pysznie. Oto przepis:

Składniki:
- 1 główka kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 400 g mięsa wieprzowego (np. golonka)
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną dokładnie obmyj, a następnie pokrój w drobne paski.
2. Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Marchewki i ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta.
4. Dodaj mięso i smaż je aż nabierze złotego koloru.
5. Następnie dorzuć marchewki i ziemniaki. Kontynuuj smażenie przez około 5 minut.
6. Dodaj kapustę kiszoną do garnka. Wlej do niego bulion i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
7. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
8. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż składniki zmiękną.
9. Podawaj gorący kapuśniak z kawałkiem chrupiącego chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

babciny chleb
babciny rosół
rosół babciny
babciny jabłecznik
babciny bigos